Scroll To Top

Bremer & De Zwaan procedeert over ‘Mannes de hond’ 

In de zomer van 2021 ontwikkelde de kwestie zich tot een lokale, regionale en landelijke trending topic; de opvallende restauratie van de stationshond ‘Mannes’ te Assen.

Het kolossale beeld van accoya-hout, ontworpen door kunstenaar Q.S. Serafijn & NIO architecten en vervaardigd door een specialist in de productie van houten (kunst)werken, takelde na de feestelijke onthulling op dierendag 2018 te snel af en de opdrachtgever, gemeente Assen, hield de ontwerpers aansprakelijk. In het voorjaar van 2021 werd Mannes in opdracht van de gemeente door een externe partij gerestaureerd. Serafijn werd niet betrokken en was op zijn zachtst gezegd ‘niet gelukkig’ met het resultaat; een glimmende chocoladehond…

Links: Mannes tijdens feestelijke onthulling (oktober 2018)
Rechts: Mannes na restauratie (juli 2021)

Niet alleen Serafijn nam de verminking van Mannes waar. Naar aanleiding van een aan de lezers voorgelegde stelling van de dag, kopte het Dagblad van het Noorden op 29 juli 2021: Meerderheid vindt gerestaureerde Mannes geen verbetering. 'Was een mooie houten hond, nu een stuk Playmobil'. Een sommatie van Serafijn om de inbreuk op zijn auteursrecht en persoonlijkheidsrechten (‘droit au respect’) te doen staken, onder meer door het beeld voorlopig af te dekken, legde de Gemeente naast zich neer. 

De kwestie heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een omvangrijke rechtsstrijd tussen de verschillende betrokken partijen. De gemeente vordert van de ontwerpers vergoeding van de herstelkosten van (bijna) € 100.000, de twee ontwerpers (die zelf ook met elkaar overhoopliggen) roepen de producent van het beeld op in vrijwaring en de producent roept op zijn beurt weer zijn onderaannemer op in onder-vrijwaring… (snapt u het nog?). Serafijn, bijgestaan door Bremer & De Zwaan, vordert ten slotte een voorlopige voorziening (afdekking of verwijdering Mannes voor de duur van de bodemprocedure) en houdt de Gemeente aansprakelijk voor de verminking van zijn kunstwerk. Intussen zou het voor de vele liefhebbers van Mannes wel heel fijn zijn wanneer de gemeente nu heel gauw het vooralsnog pijnlijk verprutste beeld in zijn oorspronkelijke vorm terug laten brengen. Vermoedelijk is in Assen immers alleen de paashaas blij met zijn nieuwe chocolade vriendje. 

Impressie publicaties: